Je hebt dus enkele wandelingen aangemaakt of binnengehaald op je telefoon, en je wilt gaan wandelen, telefoon in je broekzak. Enkel begeleid door je Apple Watch.
Hoe zet je een wandeling op je Watch?
Dit gaat automatisch, maar met enkele maren (meervoud van ‘maar’, niets te maken met legendes ofzo).
- TrackGuide moet gestart zijn op je horloge
- Heb je TrackGuide pas geïnstalleerd, dan kan het even duren voor telefoon en horloge elkaar gevonden hebben. Lukt het niet onmiddellijk? Dan wacht je even alvorens nog eens te proberen.
Telkens je een wandeling aangemaakt hebt, wordt die verstuurd naar de telefoon. Enkel de wandeling wordt verstuurd, niet de individuele punten of bijhorende foto’s. Die haal je binnen als je de wandeling effectief wilt uitvoeren. Kwestie van het horlogegeheugen wat te sparen.
Verschijnen nieuwe wandelingen niet meteen op je horloge, ook al staat de app open? Sleep dan de wandelingentabel op je telefoon naar beneden en laat ze dan naar boven schieten. Dit zet de synchronisatie in gang. Lukt het niet (tot hiertoe enkel voorgekomen met vers geïnstalleerde WatchApps) : enkele minuten wachten en nog eens proberen.
De Watch App
Hoofdscherm

Het hoofdscherm van de app toont een lijst met alle overgehaalde wandelingen. Deze lijst in in principe gelijk aan die op de gekoppelde telefoon. De lijst is gesorteerd volgens de afstand tot het beginpunt : de dichtstbijzijnde wandelingen eerst. Heeft je horloge nog geen GPS-fix? Dan zijn alle afstandsvelden rood, bevatten ze de tekst “=> 100 km” en is de sortering willekeurig. Ook voor wandelingen die verder dan 30 km van je huidige positie verwijderd zijn, wordt de afstand rood ingekleurd. Wil je die wandelen, dan moet je eerst dichterbij gaan.
Voor elke wandeling zie je
- De naam
- De afstand van je huidige positie. Toen bovenstaande schermafdruk genomen werd, bevonden we ons op 8 meter van de start van de wandeling genaamd ‘Brussel-Noord’.
- De lengte van de wandeling. De wandeling naar Brussel-Noord is blijkbaar 1.11 km lang.
Overzicht van een wandeling
Klik je op een wandeling in de lijst, dan open volgend scherm (we tikten op ‘Brussel Noord’)

Zijn de punten van de wandeling (een wandeling is een soort kiezelspoor-van-klein-duimpje, en elk kiezeltje is een punt) nog niet overgehaald van je telefoon, dan krijg je bovenstaand scherm. Tik op ‘Synchroniseer’ en wacht even. Voor wandelingen met veel foto’s kan het overhalen minuuuuuuten duren. En dan…

“Synchroniseer” wordt “Wandel”, de totale wandelafstand en het aantal kruimels punten worden getoond, en de knoppen ‘Ververs’ en ‘Wis Punten’ verschijnen.
- Tik op de ‘ververs’ knop (de ronddraaiende pijl) om de punten opnieuw over te halen. Kan nuttig zijn indien de wandeling kortelings was aangepast op de telefoon, of voor gegenereerde wandelingen. Die worden immer herberekend op de telefoon alvorens ze worden doorgestuurd. De telefoonApp moet niet opgestart zijn. Maar de telefoon moet wel in de buurt liggen.
- Tik op ‘Wis Ptn’ om de punten (samen met foto’s en omschrijvingen) te wissen van je horloge. Dit spaart horlogegeheugen. En je hebt de wandeling nog steeds op je telefoon staan mocht je de punten later opnieuw nodig hebben.
- En tik op ‘Wandel’ om te wandelen.
- Om terug te gaan naar het hoofdscherm, tik je op het “<” pijltje bovenaan links.
En wandelen maar

Het wandelscherm toont de kaart (Apple Maps) met je huidige positie (blauwe bol in het midden), het punt dat je net voorbij bent (de rode pijl), het punt waar je naartoe moet (groene pijl) , en de twee volgende punten (twee paarse pijltjes). Is er op een punt iets te beleven, dan staat er een blauw vlaggetje op dat punt. Verder zie je
- In de titelbalk de resterende afstand tot het einde van de wandeling. Die afstand wordt bijgewerkt telkens je een punt voorbij bent. Nog 840 meter (of 0,84 Km) te gaan dus in bovenstaande wandeling
- Onder het uur, bovenaan rechts op de kaart, een blauwe pijl die het volgende punt voorstelt. Die pijl wijst de richting aan die je op dat punt moet nemen. Wijst die 27° naar rechts, dan moet je bij volgend punt 27° naar rechts. Die blauwe pijl is trouwens steeds een gedraaide versie van de groene.
- Naast die blauwe pijl zie je hoe ver het nog is tot dat punt. Binnen 43 meter, schuin rechtsaf.
Opgelet : TrackGuide springt al naar een volgende punt voordat je bij het vorige volgende punt was aangekomen. Als je de instellingen ongemoeid laat, gebeurt dit 12 meter voor aankomst. Dit om de GPS afwijking die je tussen hoge gebouwen krijgt te compenseren. Door die afwijking loopt de GPS positionering immers meestal achter op je huidige positie.
Het blauwe bolletje in het midden
In het midden van het wandelscherm zie je dus een blauw bolletje. Dat is jouw huidige positie volgens de GPS chip van je horloge. Aan dat blauwe bolletje hangen twee pijltjes :

- Het blauwe aanhangpijltje wijst de richting uit die je op de kaart uitgaat. In het ideale geval wijst dat recht naar het volgende punt (de groene pijl). Als je bovenstaande schermafdruk bekijkt (we volgen de gele weg), dan wijst dat pijltje correct de richting die we volgen aan op de kaart.
- De groene aanhangpijl (bestaat dat woord wel?) zegt welke richting we uitmoeten in de echte wereld. Wijst die naar links, dan moeten we linksaf. Wijst die naar rechts, dan moeten we rechtsaf. Wijst die naar boven, dan moeten we rechtdoor. En naar beneden betekent rechtsomkeer. In bovenstaande schermafdruk wijst de groene pijl lichtelijk naar links, terwijl we wel de juiste richting volgen. Waarom? Omdat de gps-meting onnauwkeurig is. Volgens de GPS chip van onze horloge wandelen we ergens door de huizen rechts van de weg. Willen we het volgende punt aan de linkerkant van de weg halen, dan moeten we dus corrigeren naar links. (hier gaan we nog aan bijschaven trouwens)
- De blauwe bol is rood ingekleurd. Dit omdat de laatste GPS meting een grote foutenmarge heeft.
- Louter ter info : het 5je midden in de blauwe bol beduidt dat we naar punt n° 5 op weg zijn. (het eerste punt is 0).
Punten met vlaggetjes
Punten met vlaggetjes zijn zogenaamde interessante punten. Als je ze nadert krijg je die info te zien. Hieronder de drie types



Die info wordt dus automatisch getoond als je een interessant punt bereikt. Bij slechte GPS ontvangst – je weet dat je bij het vlaggetje bent aangekomen, maar volgens je horloge hang je nog ergens halverwege – kan het wel eens gebeuren dat die info niet wil opfloepen. Dan tik je even op het horlogescherm om die info te forceren.
Achter een wandelpunt kunnen meerdere interessante punten schuilgaan. Die floepen allemaal tegelijk op. Je kan ze een voor een bekijken door het scherm naar links of naar rechts te slepen. De bolletjes onderaan deze schermen geven het aantal interessante punten weer. (telkens 1 in bovenstaande schermafdrukken.)
Richting
Ten slotte nog iets over de richting die je uitwandelt. Apple Watch heeft (nog) geen kompas. Dus kan die niet ‘weten’ welke richting je neus staat (en dus welke richting je uitwandelt, ervan uitgaande dat je je neus volgt). Hoe weet TrackGuide dan welke richting je uitgaat? Simpel : door de opeenvolgende GPS bepalingen te vergelijken.
Dit heeft wel tot gevolg dat, wanneer je een wandeling start, TrackGuide helemaal niet weet welke richting je wandelt. Pas na enkele tientallen meters heeft TrackGuide je richting beet. Vandaar het het vaak het makkelijkst is om je met je telefoon op weg te zetten. Eenmaal je op je route bent, kan je horloge het overnemen.
Ook bij extreem slechte GPS ontvangst (Ik herinner mij Lissabon), waarbij metingen soms 100en meters fout kunnen zitten, kan de telefoon een uitweg bieden (al is het maar omdat die een grotere kaart heeft). Dit alles op een serie 2 Watch. Mogelijk is de ontvangst tussen hoge gebouwen beter op latere modellen die in Europa Galileo ondersteunen.