In POI modus kan je geen punten toevoegen aan of verwijderen van een wandeling. (Wel kan je punten verslepen). POI modus is bedoeld om interessante punten – POI’s of Points Of Interest (we vallen in herhaling) – toe te voegen aan aan wandeling. Een POI is een plaats, gebouw, monument waarop we de aandacht willen vestigen tijdens het wandelen. Of waarvan de wandelaar zich zou kunnen afvragen wat dat gebouw nu wel zou kunnen zijn.
Het aanpassingsscherm in POI modus
In POI modus verdwijnen de wis-knoppen en de sorteringsbalkjes. In plaats daarvan kan je nu de punten naar links schuiven om de opties voor het wandelpunt te tonen.
Is er nog geen POI of instructie gekoppeld aan het punt? Dan krijg je de “Nieuwe POI” en “Nieuwe Instructies” knoppen
Nog geen POI, maar wel instructies : “Nieuwe POI”, “Aanpassen Instructies” en “Wissen Instructies” knoppen komen te voorschijn.
Wel POIs maar geen instructies? Dan krijg je de “POI aanpassen”, “POI toevoegen”, “POI wissen” en “Instructies Toevoegen” knoppen.
Als je in POI modus een wandelpunt selecteert in de tabel, dan wordt het punt geaccentueerd op de kaart en eventueel in beeld geschoven. Is er een foto gekoppeld aan dat punt, dan wordt die getoond. Als je hard of lang drukt op een punt in de tabel, dan wordt
- indien er nog geen POI aan het wandelpunt gekoppeld is, gevraagd of je er eentje wilt aan toevoegen.
- Is er wel een POI gekoppeld, kom je direct in het aanpassingsscherm.
Gebruik je nog iOS10, dan krijg je dit gedrag al bij het aantikken van het wandelpunt.
De drie puntjes onderaan links openen een menu met als opties
- Opkuisen : verwijder nutteloze punten uit de wandeling. Dit kunnen punten op een rechte lijn zijn die te dicht bij elkaar liggen, of punten die bijna op elkaar liggen. In principe volstaat immers een punt per richtingsverandering.
- Omkeren : start wordt einde en einde wordt start. Kies dit als je een wandeling omgekeerd wilt afleggen.
POI’s aanpassen of aanmaken
Her kom je dus als je een nieuwe POI aanmaakt, of een bestaande POI aanpast. Je kan de naam en de omschrijving van het punt aanpassen, of op de knop ‘Coordinates and Image’ klikken om een foto toe te voegen of om de positie van de POI in te stellen. Als je op het wereldbolletje naast de naam of de omschrijving tikt, kan je die naam of omschrijving in meerdere talen ingeven.
Meertalige namen of omschrijvingen
Klik op het wereldbolletje naast de naam of de omschrijving, en je komt in volgend scherm terecht :
Voeg je nooit omschrijvingen in andere talen toe, dan bewaart TrackGuide die omschrijving voor de fictieve taal ‘all’. Wil je vertaalde omschrijvingen voor andere talen, klik dan op het plusje in het midden van dit scherm, selecteer de taal en tik de vertaling in.
De lijst met mogelijke talen is behoorlijk lang, en daarin scrollen kan omslachtig zijn. Vandaar dat je de taal ook gewoon kan intikken. Klik op het toetsenbord symbool naast het plusje in het midden en het keuzewiel verandert in een toetsenbord. Als je nu de eerste letter van de gewenste taal intikt, en vervolgens – zelfde knop, nu met een ikoontje dat een keuzelijst voorstelt – zal dat wiel automatisch verder draaien tot de eerste taal die met de ingetikte letter begint. Je kan natuurlijk de volledige taalcode intikken. Ze moet dan wel bestaan in de lijst en nog niet ingegeven zijn.
Om de taalcode van een omschrijving aan te passen, kies je die omschrijving in de tabel bovenaan en verander je gewoon de taalcode. Opgelet : de taal ‘all’ is verplicht!
En je kan natuurlijk ook de omschrijving aanpassen. Selecteren in de tabel bovenaan en veranderen maar.
Coordinates and Image
De knop ‘Coordinates and Image’ opent volgend scherm :
In dit scherm kan je een foto(URL) toevoegen aan een POI of de coördinaten van het interessante punt aanpassen. (de positie van een POI valt immers niet noodzakelijk samen met die van het wandelpunt. Denk maar aan het zicht op de Arc de Triomphe vanaf de Place de la Concorde.)
- Om de coördinaten aan te passen, sleep je de pin naar de gewenste positie op de kaart. Slepen gebeurt in twee stappen : eerst aantikken om te selecteren, en vervolgens aantikken/vasthouden/slepen om op zijn plaats te zetten.
- Ken je de URL van een foto die je zou kunnen gebruiken voor je POI én je hebt de nodige rechten op die foto, dan kan je die URL intikken in het veld onder het kaartje. Tik je vervolgens op het pijltje, dan zal TrackGuide die foto van het net halen, verkleinen en tonen. De verkleinde foto wordt op je telefoon bewaard. Tik je niet op het pijltje, dan zal die foto niet op je telefoon worden bewaard, maar van het net geplukt worden telkens je de wandeling wandelt en bij het punt in kwestie komt. Fotos die niet bewaard zijn in TrackGuide op je iPhone worden niet naar je Watch verzonden.
- Als je je plakbord deelt met een Macintosh computer, kan je ook op je computer een foto kopiëren (appeltje-C) en vervolgens in TrackGuide op de plaats-waar-de-foto-moet-komen tikken. De foto wordt dan in het scherm geplakt. Het lijkt een beetje tovenarij als je het ziet gebeuren.
- En je kan ook een foto kiezen uit je fotobibliotheek, of er eentje maken met de camera van je iPhone. Daarvoor dienen de twee knopjes onderaan dit scherm.