Synchroniseren via de Cloud

De mogelijkheid om je iDevices te synchroniseren via de Cloud komt pas half januari. Nog even geduld dus. Intussen is deze pagina een werk in uitvoering.

Algemeen

Vanaf versie 5.5 kan je je wandelingen ook in iCloud bewaren. Via iCloud kan je de wandelingen ook synchroniseren tussen al je iOS toestellen. Wandelingen delen met andere gebruikers kan nog niet.

Cloud en iCloud worden hier nogal door elkaar gebruikt. TrackGuide gebruikt inderdaad iCloud – de wolkinfrastructuur van Apple – als wolk. Alles wat je oplaadt, wordt bewaard in eigen privé iCloud ruimte. De plaats die wordt ingenomen door je wandelingen gaat dus af van de schijfruimte die Apple je gratis ter beschikking stelt, of van de schijfruimte waarvoor je betaalt aan Apple. En alles wat je oplaadt staat achter de zelfde beschermmuur als je eigen privé iCloud gegevens. Enkel jij kan erbij. Wij niet  en zelfs Apple kan er hoogst waarschijnlijk niet. Enkel jij – of je zou je iCloud paswoord moeten rondstrooien.

Het synchroniseren gaat niet automatisch. Jij bepaalt zelf welke wandelingen je in de cloud wilt bewaren en wanneer je dat wil doen. Je kan wandelingen in de cloud bewaren die niet op je toestel staan, of wandelingen op je toestel die je niet in de cloud zet. Wandelingen die je van je toestel verwijdert, blijven aanwezig in de wolken. En wandelingen die je uit de wolken verwijdert, blijven aanwezig op je toestellen. TrackGuide vertelt je wel als een wandeling niet in de wolken zit, of als je eigen versie nieuwer of ouder is dan de versie in de wolken. Dat gaat dan wel weer automatisch.

Om te wandelen met je Watch of met je telefoon moet de wandeling op je telefoon staan.

Om te straten met iCloud synchronisatie, moet je

  • verbonden zijn met iCloud (kan in het instellingenscherm van iOS)
  • In het voorkeursscherm van TrackGuide de knop ‘iCloud uit’ – ‘iCloud aan’ naar de aan-positie schuiven.

Vanaf dan zal onderaan rechts in elke wandeling een cloudstatus symbool zichtbaar zijn. Dat symbooltje is eigenlijk een knop : is ze grijs, dan geldt het symbooltje louter ter info. Is ze blauw, dan kan je erop tikken om de lokale versie van de wandeling te synchroniseren met de versie in de wolk. Afhankelijk van het feit of je wandeling al in  iCloud staat, en welke versie het meest recent is, kan dit opladen of binnenhalen betekenen. Even een overzicht :

iCloud status niet gekend

Als TrackGuide wordt opgestart, worden de wandelingen uit iCloud opgehaald en vergeleken met de wandelingen op je toestel. Zolang dat proces aan de gang is, wordt in de linkerbenedenhoek een wolkje met een vraagteken getoond (uitgegrijsd – zodat je er niet op kan klikken) om weer te geven dat TrackGuide nog op zoek is naar de status van deze wandeling in de wolken.

icloud unknown

Wandeling is enkel gekend op je toestel

Als de wandeling enkel op je eigen toestel gekend is, staat er onderaan links een “Opladen naar de cloud” symbool. Tik dit aan om een kopij van je wandeling naar iCloud te versturen.

02-02 notinicloud

Bezig met te kopiëren naar iCloud

Klik je op het “Opladen naar de cloud” knopje, dan verandert het wolkstatussymbool tijdelijk in een wolkje met een zandloper. Tegelijkertijd wordt je op de hoogte gehouden van de vooruitgang van deze kopieeroperatie.

02-03 icloud busy

Gekopieerd naar iCloud.

Bestaat de wandeling zowel in iCloud als op je toestel, dan zie je onderaan links een grijs wolkje. Grijs zodat je er niets gebeurt als je erop tikt.

02-04 icloud synched

Gekopieerd naar iCloud – lokale versie is aangepast

Als je een wandeling die op iCloud staat aanpast op je telefoon, krijg je volgend knopje in de wandelingenlijst.

iCloud - local is newer

Als je erop klikt, wordt de aangepast wandeling opgeladen naar iCloud, en krijg je opnieuw het grijze pijlloze wolkje te zien als bevestiging dat beide versies opnieuw gesynchroniseerd zijn.

Gekopieerd naar iCloud – de cloudversie is recenter.

En nadat de aanpassingen opgeladen zijn in de cloud, ziet het wolkje er op andere toestellen (waarop nog de oude versie van de wandeling staat), er zo uit (scherm afkomstig van de iPad versie)

icloud - cloud version is newer

Als je nu op het wolkje tikt, wordt een veiligheidskopij gemaakt van de bestaande wandeling, en wordt de nieuwe versie van de wandeling binnengehaald van iCloud. Na afloop kan je de veiligheidskopij gerust wissen (op het vuilbakje tikken).

Wandelingen verwijderen uit iCloud

Een beetje verwarrend, maar daarvoor moet je het plusje bovenaan rechts het hoofscherm en “Importeer van iCloud Databases’ kiezen.

IMG_0153-bis

In de lijst met je eigen wandeling kan je een wandeling naar linkst schuiven en ‘Wis’ kiezen om ze te verwijderen uit iCloud. De verwijderde wandeling blijft wel aanwezig in je eigen bibliotheek.

IMG_0154