Wandelen

Op de telefoon

Tik op de wandeling en vervolgens op start. En dan volg je gewoon de rode lijn. Jouw positie wordt aangegeven door het blauwe bolletje in het midden van de bovenste kaart. Het groene bolletje is je volgende punt op de weg. Het rode bolletje ben je net voorbij, en de twee paarse bolletjes moeten nog komen. Je houdt je telefoon recht voor je en je draait tot de ingebeelde lijn van het blauwe bolletje door het groene bolletje de bovenkant van jet telefoon in twee gelijke delen deelt. Klinkt ingewikkelder dan het is. Hier is een schermpje (filmpje staat lager). Als aan het volgende punt een foto gekoppeld is, dan wordt geen groene cirkel met een vlag getoond, maar – zoals hieronder – een miniatuur van die foto :

09 Simulator Screen Shot - iPhone 7 Plus - 2018-08-24 at 20.20.57

Dit werd uit de iOS simulator geplukt. Het blauwe bolletje loopt daar nogal wat achter. In de gesimuleerde werkelijkheid waren we bijna bij de foto aangekomen.

Nog wat tips

 • Klik je op start, dan zal TrackGuide veronderstellen dat je naar het dichtstbijzijnde punt op je wandeling wilt. Wil je bij een ander punt starten, dan kan je de schuifregelaar in het midden naar links (dichter bij start) of naar rechts (verder naar het einde) slepen.
 • Tijdens het wandelen zie je bovenaan hoe ver het nog is tot het volgende punt. Indien gekend, zie je daar ook de straatnaam en het huisnummer van dat punt. Het ophalen van die info (via 4G) kan enkele seconden duren. In afwachting zie gewoon ‘xx m. tot volgend punt’.
 • Merk je tijdens het wandelen dat een punt niet op de juiste plaats staat, dan tik je het aan en vervolgens kan je het op zijn plaats slepen. (dus eerst tikken, en dan opnieuw je vinger neerzetten, houden en slepen.).
 • Kom je onderweg een interessant punt tegen (POI in het jargon), dan floept het interessantepuntescherm op. Zijn er meerdere bezienswaardigheden verbonden aan het zelfde wandelpunt, dan kan je in dat scherm door de verschillende punten schuiven op de zelfde manier als je door de verschillende pagina’s van het iPhone thuisscherm schuift. Swipen zeg maar.
 • Onderweg kan je foto’s nemen en toevoegen als interessant punten (POI in het jargon – door herhaling leert men ) aan je wandeling. Gewoon op het camerasymbool onderaan klikken, richten, afdrukken, naam geven, pin naar de juiste positie slepen en bewaren.
 • Het onderste kaartje op het wandelscherm toont steeds de volledige wandeling en je huidige positie (als je je niet buiten de grenzen van de kaart begeeft). Heb je daar geen boodschap aan, klik dan op het pijltje naar beneden onderaan links het het overzichtskaartje verdwijnt. Opnieuw tikken en het overzichtsscherm verschijnt.

Op je Watch

De kaart van je Watch kan niet draaien. Dus daar is het noorden steeds bovenaan. Om je hier te helpen bij het oriënteren, hebben we jouw positie op de kaart van twee pijltjes voorzien :

BigBlueDot
Dit ben jij op de kaart. Blauw wijst je richting aan op de kaart (Noord). Groen is waar je naartoe moet (schuin links)
 • Het blauwe bolletje in het midden van de kaart ben jij. De blauwe pijl wijst de richting in waarin je wandelt op de kaart. Die richting wordt berekend aan de hand van je huidige en je vorige positie. Je moet dus een eindje gestapt hebben opdat die richtingen betrouwbaar zouden zijn.
 • Het groene pijltje aan het blauwe bolletje toont de richting die je moet nemen in de echte wereld. Hiervoor moet je wel je horloge voor jou houden, met de onderkant evenwijdig aan je lichaam. Wandel je in de juiste richting, dan wijst dat pijltje steeds naar boven – rechtdoor. Heb je net een trackpunt bereikt, dan wijst dat pijltje naar het volgende punt : links is links, rechts is rechts, naar boven is rechtdoor en naar beneden is…, jawel, rechtsomkeer. Dus geen we-gaan-naar-het-zuiden-dus-links-is-rechts hersengymnastiek.
 • Je Watch toont bovenaan de afstand tot het volgende punt. Ben je bij het punt aangekomen, dan wordt eventjes de afstand tot het einde getoond.

En ook hier heb je een rood, een groen en twee paarse bolletje voor het voorbije, volgende en nog verdere punt op je weg. Wat je mist in vergelijking met je telefoon is de rode lijn die je moet volgen. Lijntjes trekken op een kaart kan WatchOS nog niet!

Hier een filmpje dat de samenwerking tussen telefoon en Watch toelicht. Het gaat nogal snel (poging om binnen de 30 seconden limiet van de AppStore te blijven), dus klik even op stop als je de tekst niet gelezen krijgt voor hij verdwijnt.

Is er een POI verbonden aan een punt, dan is er op de Watch een klein vlaggetje verbonden aan dat punt. Kom je bij dat punt, dan floept er ook op de Watch een infoscherm op.  Nog wat info :

 • Om POI info (POI = de afkorting voor interessant punt in het Engels) te bekijken vooraleer je bij het punt aangekomen bent (of als je het punt gemist hebt) : tik op he scherm van de Watch.
 • Heeft TrackGuide niet gemerkt dat je een punt bent gepasseerd – kan steeds bij slechte ontvangst – kan je dit bijregelen via de draaiknop van je Watch. Of via de schuifregelaar op je telefoon : de app openen op je telefoon, wandeling aantikken, start duwen en de schuifregelaar naar het volgende punt slepen. Je Watch zal dan volgen. Als je héééél veel punten wilt overslaan, gaat dat een stuk sneller dan -tig keer aan het wieltje te moeten draaien.
 • Moet je bij een punt rechtsomkeer maken (steegje in om een POI te bekijken), dan zie je een half cirkeltje rond dat keerpunt. Zonder heb je al snel de neiging om gewoon door te lopen. Nu ben je verwittigd!.