Om je door een wandeling te laten navigeren, tik je op die wandeling in het hoofdscherm. Dit opent het wandelscherm. Daarin tik je op start om de begeleiding te starten.
Een beetje theorie
Heb je een wandeling gestart, dan zie je tot 5 pijltjes :
- Een rood pijltje voor het punt dat je net passeerde
- Een groen pijltje voor het volgende punt
- Tot drie paarse pijltjes voor de drie punten daarna.
En daarnaast zie je, centraal in het navigatiescherm – zowel op je Watch als op het telefoon – de de positiepijl. De werking wordt toegelicht in onderstaand schema
Dan zijn er nog twee begrippen
- GPS positie : waar je volgens de GPS-chip in je toestel bent
- Theoretische positie : waar je waarschijnlijk echt zou kunnen zijn. Gezien TrackGuide ervan uitgaat dat je een wandeling uitvoert, is dit je GPS-positie geprojecteerd op de wandeling (rekening houdend met de afgelegde weg enzo). De theoretische positie bevindt zich dus steeds pal op de route – behalve wanneer je nog op weg bent naar het nulpunt : dan vallen GPS en theoretische positie gelijk.
Op je telefoon bevindt de navigatiepijl zich op de theoretische positie en wordt je GPS positie voorgesteld door een blauw pulserend bolletje. Op je Watch bevindt de navigatiepijl zich op de GPS positie, en is je theoretische positie een groen cirkeltje.
Tijdens het wandelen ziet je horloge er als volgt uit :
En op het zelfde punt (op 5 meter na dan) toont de telefoon de volgende info :
Merk op dat de telefoon meedraait met je richting zodat, als je de juiste weg volgt, het volgende punt steeds bovenaan staat. Op je horloge staat het Noorden steeds boven – op de telefoon is dat een optie. Op beide schermen wandelen we op de route én in de juiste richting (al denkt de GPS-chip dat we ergens door de gebouwen naast de weg wandelen). Dit zie je aan het blauwe pijltje dat in beide gevallen naar het volgende punt wijst. En als we goed zitten – en dus gewoon rechtdoor moeten – wijst de groene pijl naar boven.
Wandelen met de telefoon (V5.5)
In dit stukje gaan we ervan uit dat je de kaart op je telefoon laat meedraaien met je wandelrichting : wat bovenaan staat is rechtdoor. Heb je liever steeds het Noorden bovenaan, dan kan dat ingesteld worden via het tandwieltje bovenaan links het hoofdscherm. In dat geval is het navigeren met de telefoon gelijkaardig aan het navigeren met de horloge : die werkt immers enkel ‘Noorden Boven’.
Om te wandelen dus :
Tik – op het hoofdscherm – op de wandeling die je wil uitvoeren en vervolgens op start. En dan volg je gewoon de rode lijn. Jouw positie volgens de GPS-chip van je telefoon wordt aangegeven door het blauwe pulserende bolletje. Waar TrackGuide denkt dat je je bevindt op je route wordt door de postiepijl weergegeven. Het groene pijltje is je volgende punt op de weg. Het rode pijltje ben je net voorbij, en de twee paarse pijltjes moeten nog komen.
Om de juiste richting te vinden neem je je telefoon voor je en dan draai je totdat het groene en het blauwe pijltje van de positiepijl naar boven en naar het volgende punt (groene pijltje) wijzen – net zoals in onderstaande schermafdruk. Is dat het geval, dan ga je in de juiste richting. Een beetje speling op de richting (zoals in onderstaande schermafdruk) is normaal : geparkeerde auto’s, trams, elektriciteitsleidingen etc… kunnen het kompas van je telefoon laten afwijken.
Nog wat tips
- Klik je op start, dan zal TrackGuide veronderstellen dat je naar het dichtstbijzijnde punt op je wandeling wilt. Wil je bij een ander punt starten, dan kan je de schuifregelaar in het midden naar links (dichter bij start) of naar rechts (verder naar het einde) slepen.
- Tijdens het wandelen zie je bovenaan hoe ver het nog is tot het volgende punt. Indien gekend, zie je daar ook de straatnaam en het huisnummer van dat punt. Het ophalen van die info (via 4G) kan enkele seconden duren. In afwachting zie gewoon ‘xx m. tot volgend punt’.
- Merk je tijdens het wandelen dat een punt niet op de juiste plaats staat, dan tik je het aan en vervolgens kan je het op zijn plaats slepen. (dus eerst tikken, en dan opnieuw je vinger neerzetten, houden en slepen.).
- Kom je onderweg een interessant punt tegen (POI in het jargon), dan floept het interessantepuntescherm op. Zijn er meerdere bezienswaardigheden verbonden aan het zelfde wandelpunt, dan kan je in dat scherm door de verschillende punten schuiven op de zelfde manier als je door de verschillende pagina’s van het iPhone thuisscherm schuift. Swipen zeg maar.
- Onderweg kan je foto’s nemen en toevoegen als interessant punten (POI in het jargon – door herhaling leert men ) aan je wandeling. Gewoon op het camerasymbool onderaan klikken, richten, afdrukken, naam geven, pin naar de juiste positie slepen en bewaren.
- Het onderste kaartje op het wandelscherm toont steeds de volledige wandeling en je huidige positie (als je je niet buiten de grenzen van de kaart begeeft). Heb je daar geen boodschap aan, klik dan op het pijltje naar beneden onderaan links het het overzichtskaartje verdwijnt. Opnieuw tikken en het overzichtsscherm verschijnt.
- Normaal floepen de beschrijvingen van interessante punten automatisch op. Gebeurt dit niet, dan kan je steeds op het scherm tikken om dit te forceren.
Wandelen met Watch
De kaart van je Watch kan niet draaien. Dus daar is het noorden steeds bovenaan. Om je hier te helpen bij het oriënteren, hebben we jouw positie op de kaart – centraal in het scherm – van twee pijltjes voorzien :
Dit ben jij op de kaart. Blauw wijst je richting aan op de kaart (Noord). Groen is waar je naartoe moet (schuin links)
- Het blauwe bolletje in het midden van de kaart ben jij. De blauwe pijl wijst de richting in waarin je wandelt op de kaart. Die richting wordt berekend aan de hand van je huidige en je vorige positie. Je moet dus een eindje gestapt hebben opdat die richtingen betrouwbaar zouden zijn.
- Het groene pijltje aan het blauwe bolletje toont de richting die je moet nemen in de echte wereld. Hiervoor moet je wel je horloge voor jou houden, met de onderkant evenwijdig aan je lichaam. Wandel je in de juiste richting, dan wijst dat pijltje steeds naar boven – rechtdoor. Heb je net een trackpunt bereikt, dan wijst dat pijltje naar het volgende punt : links is links, rechts is rechts, naar boven is rechtdoor en naar beneden is…, jawel, rechtsomkeer. Dus geen we-gaan-naar-het-zuiden-dus-links-is-rechts hersengymnastiek.
- Je Watch toont bovenaan de afstand tot het volgende punt. Ben je bij het punt aangekomen, dan wordt eventjes de afstand tot het einde getoond.
En ook hier heb je een rood, een groen en twee paarse pijltjes voor het voorbije, volgende en nog verdere punt op je weg. Wat je mist in vergelijking met je telefoon is de rode lijn die je moet volgen. Lijntjes trekken op een kaart kan WatchOS nog niet! En het noorden staat steeds bovenaan. Bovenaan rechts het schermpje vind je daarom een blauwe kopij van het groene pijltje dat het volgende punt voorstelt, maar dan gedraaid met je richting mee. In bovenstaande schermafdruk moet je binnen 50 meter schuin rechts.
Hier een filmpje dat de samenwerking tussen telefoon en Watch toelicht. Het gaat nogal snel (poging om binnen de 30 seconden limiet van de AppStore te blijven), dus klik even op stop als je de tekst niet gelezen krijgt voor hij verdwijnt.
Is er een POI verbonden aan een punt, dan is er op de Watch een klein vlaggetje verbonden aan dat punt. Kom je bij dat punt, dan floept er ook op de Watch een infoscherm op. Nog wat info :
- Om POI info (POI = de afkorting voor interessant punt in het Engels) te bekijken vooraleer je bij het punt aangekomen bent (of als je het punt gemist hebt) : tik op he scherm van de Watch.
- Heeft TrackGuide niet gemerkt dat je een punt bent gepasseerd – kan steeds bij slechte ontvangst – kan je dit bijregelen via de draaiknop van je Watch. Of via de schuifregelaar op je telefoon : de app openen op je telefoon, wandeling aantikken, start duwen en de schuifregelaar naar het volgende punt slepen. Je Watch zal dan volgen. Als je héééél veel punten wilt overslaan, gaat dat een stuk sneller dan -tig keer aan het wieltje te moeten draaien.
- Moet je bij een punt rechtsomkeer maken (steegje in om een POI te bekijken), dan zie je een half cirkeltje rond dat keerpunt. Zonder heb je al snel de neiging om gewoon door te lopen. Nu ben je verwittigd!.