Een wandeling bij elkaar klikken

(Schermafdrukken van versie 6.2 – tweede helft van mei)

Een nieuwe wandeling toevoegen doe je door op het plusje (‘+’) bovenaan rechts in het hoofdscherm te tikken. Wil je zelf een wandeling bij elkaar klikken, dan kies je ‘Punt voor punt aanduiden op de kaart’ uit het menu. Het scherm om wandelingen aan te passen wordt dan geopend.

Dit scherm kent twee modi. Je switcht tussen die twee met de knop onderaan in het midden :

 • Aanpassingsmodus : in deze modus kan je punten toevoegen, verwijderen of herschikken. Als je in deze modus POIs wilt toevoegen (POI = Point Of Interest of Interessant Punt) tik je ferm op het punt waaraan je die bezienswaardigheid wilt koppelen (als je telefoon geen 3D touch ondersteunt, moet je lang tikken in plaats van hard). Interessante punten worden in deze modus steeds als vlaggetjes weergegeven, en in deze modus kan je ook punten verslepen (tik tik sleep. Vergeet de tweede tik niet!). Punten voeg je toe aan een wandeling door op de kaart te tikken :
  • Tik je op de kaart, dan wordt een nieuw wandelpunt toegevoegd. Als je tussen twee punten tikt, wordt het nieuwe punt tussen die twee punten toegevoegd. Anders aan het einde. Om te bereken of je tussen twee punten tikt, gebruikt TrackGuide een afwijking uitgedrukt in meters. Dus best voldoende inzoemen als je punten wilt tussenvoegen. En anders is er steeds de ‘Undo’ knop onderaan links.
  • In Aanpassingsmodus heb je ook nog eens de mogelijkheid om de tussenpuntengenerator aan of uit te zetten – het toverstokknopje onderaan rechts. Als die aan staat, volstaat het hier en daar een punt aan te tikken waar je absoluut langs wilt gaan, en de tussenpunten (met route-instructies) worden automatisch gegenereerd.

aanpassingsmodus

Het editscherm in "Aanpassingsmodus"
  • Nog wat over de tussenpuntengenerator (zelf uitgevonden woord trouwens)
   • De puntengenerator werkt enkel als je een internetconnectie hebt. De berekeningen gebeuren immers op de servers van Apple.
   • Als je op minder dan 50 meter van een vorig punt tikt, worden er geen tussenpunten toegevoegd. Wil je een park oversteken in plaats van de weg rondom te volgen, dan kan dat dus door je punten dicht genoeg bij elkaar te tikken.
   • Ben je niet blij met de gegenereerde tussenpunten? Er is een undo knopje (↺)onderaan links dat je laatste punt – en alle tussenpunten die voor dat punt werden gegenereerd – terug wist.
   • In bossen, velden, ijsvlakten, woestijnen… werkt deze tussenpuntengeneratie niet : enkel waar Apple Maps wegen of paadjes kent (dus dat van die bossen is niet steeds waar).
   • Wil je route-instructies, tik dan enkele meters voorbij een afslag, niet erop, zodat het afslagpunt gegenereerd wordt.
 • POI modus : Eens je het traject van je wandeling bij elkaar getikt hebt, kan je overschakelen naar POI modus. In POI modus worden geselecteerde POI’s die van een foto zijn voorzien niet als bolletje-met-vlaggetje weergegeven, maar door een miniatuurtje van die foto. Tikken op het scherm doet nu niets : je kan geen nieuwe punten toevoegen in POI modus. De kaart dient nu om de bestaande punten te selecteren zonder het risico te lopen dat je per ongeluk nieuwe punten toevoegt.

POI Modus

Het editscherm in POI Modus.

Door de punten in de tabel onderaan naar links te schuiven krijg je nu toegang tot de opties om interessante punten of afslaginstructies toe te voegen, te wijzigen of te wissen.

Over het bewerken of aanmaken van POIs  bestaat een aparte pagina! Ook over het bewerken of aanmaken van afslaginstructies bestaat een aparte pagina.

En ook nu een filmpje (van een oudere versie – maar de werking blijft wel gelijk) om alles een beetje te verduidelijken.