TrackGuide Overzicht

Sommige schermafdrukken en filmpjes komen uit de Engelstalige versie.
De Nederlandstalige versie van TrackGuide bevat wel de vertaalde schermen.

Hoofdscherm

Als je TrackGuide start op je telefoon, krijg je onderstaand scherm te zien. Of toch als je al een aantal wandelingen in de app geladen hebt. De eerste keer is dit scherm immers leeg. Voor elke wandeling krijg je

 • Een achtergrondkaartje met daarop de wandeling uitgetekend.
 • De naam van de wandeling (vb. Citadel Lille)
 • Hoe ver je van de start van de wandeling verwijderd bent (=> 121.26 Km)
 • De afstand van de wandeling (5.29 km)

Even verder deze pagina wordt beschreven hoe je zelf wandelingen in dit scherm kan zetten.

IMG_0016

Instellingen

Bovenaan links dit scherm staat een tandwieltje. Als je dit aantikt, kan je enkele instellingen die de werking van het programma beïnvloeden aanpassen.

IMG_0017

Een wandeling bestaat uit een heel aantal punten waar je langs moet – denk aan het kruimelspoor van Klein Duimpje. Elke kruimeltje is een punt. Tijdens het wandelen vergelijkt de app je positie volgens de GPS met de positie van het volgende kruimeltje. Zijn die gelijk, dan heb je het kruimeltje bereikt en moet je verder naar het volgende. Of zo zou het toch moeten zijn. In werkelijkheid heeft GPS een afwijking die – tussen hoge gebouwen – al snel een tiental meter kan bedragen. Bovendien zijn de meeste GPS-Tracks die je op internet vindt opgenomen met een GPS ontvanger. Waardoor de kruimeltjes al eens enkele meter uit het spoor kunnen liggen. In dit scherm kan je aangeven vanaf wanneer en kruimel als ‘bereikt’ mag worden beschouwd :

 • Afstand tot punt <= … m : ben je volgens je GPS op minder dan … meter van het volgende kruimeltje verwijderd, dan nemen we aan dat je er bent. De 12 meter die wordt voorgesteld komt overeen met de breedte van een tweebaansweg met parkeerplaatsen aan elke kant
 • + Deel GPS Foutenmarge : Bij elke GPS-meting levert de GPS hardware van je telefoon alvast een foutenmarge mee : je bent ergens in een cirkel van x meter rond het gegeven punt. Een deel – typisch  de helft – van die foutenmarge kan bij de eerder besproken afstand worden bijgeteld. Als je je positie plus foutenmarge voorstelt als een circel op de kaart, waarbij jij in het middelpunt van de circel staat en de straal gelijk is aan de foutenmarge, dan wordt een kruimel als ‘bereikt’ beschouwd als de buitenrand van die circel op 12 meter (de vorige instelling) van die kruimel komt.
 • Maar niet meer dan … meter : De foutenmarge kan soms erg groot zijn – zeker tussen gebouwen. Met een foutenmarge van pakweg 500 meter zouden we zowat elk kruimeltje als bereikt kunnen beschouwen. Vandaar deze limiet : verder dan 24 meter mag het niet worden. Bij slechte GPS ontvangst willen we die waarde al eens verhogen naar 36.

En  verder kan je nog instellen of

 • Je afstanden in meters/kilometers wil zien, of in yards/miles.
 • Je wandelingen wil delen met andere trackguide in je buurt. Als je deze instelling aan zet, kunnen andere apparaten met TrackGuide je eigen telefoon ‘zien’ en vragen of je hen een wandeling wilt doorsturen. Dit proces wordt op deze pagina besproken.

Het plusje rechtsboven

Als wij TrackGuide opstarten , krijgen we een mooie lijst met wandelingen te zien. Helaas, voor wie TrackGuide pas voor het eerst heeft geïnstalleerd, is deze lijst leeg. (Er  wordt gewerkt aan een centrale databank met uitgewerkte wandelingen – maar wat heb je aan een wandeling in Lisabon als je naar Rome vertrekt). Het plusje rechtsboven is waar je moet tikken om wandelingen toe te voegen. Dan krijg je onderstaande opties :

IMG_0018

 • Een gpx/tcx bestand importeren : dit opent de bestandsbrowser waar je gpx-bestanden die je op je iCloud drive of op je DropBox of Microsoft drive of… geplaatst hebt, kan selecteren om te importeren.
 • Punt voor punt aanduiden op een kaart : tik een wandeling bij elkaar op je telefoon. Dit proces wordt hier beschreven.
 • Genereer route naar bestemming : je staat aan het Centraal Station, en je wilt naar Hotel Huppeldepup. Dan kan je deze optie gebruiken om even een kruimelspoor van waar je bent naar waar je wil zijn aan te maken. Deze optie wordt hier verder beschreven.
 • Ontvang wandeling van nabije toestellen : om een wandeling door de lucht te krijgen van je buurman. Die moet dan wel in de opties aangegeven hebben dat hij zijn wandelingen wil delen. Dit proces is hier verder beschreven.
 • Neem je wandeling op : maak een kruimelspoor aan terwijl je wandelt. Onderweg kan je fotos nemen en kommentaar toevoegen. Meer info hier.
 • En heb je dit menu per ongeluk geopend, kan kan je ‘Sorry, foute knop’ aantikken om het menu te sluiten. Gewoon buiten het menu op het scherm tikken heeft het zelfde resultaat.

Telkens je een wandeling toevoegt, komt die ook op je Apple Watch terecht (mocht je er een hebben). Is dat niet het geval, dan open je de app op je watch en start je vervolgens  TrackGuide op je telefoon. Het verzenden naar de Watch kan geforceerd worden door de lijst met wandelingen naar beneden te trekken en vervolgens terug te laten schieten. De app moet dan wel gestart zijn op je Watch.

Wat je kan doen met een wandeling

Als je een wandeling aantikt, kom je in het wandelscherm terecht. Dit scherm gidst je op je wandeling. Meer info vind je hier.

Als je een wandeling even naar links trekt op je telefoon, krijg je enkele opties te zien :

IMG_0019

Voor gewone wandelingen (kruimelspoor) krijg je als opties

 • Wis : behoeft geen uitleg. Na bevestiging is de wandeling van je toestel gewist.
 • Wijzig : als je punten (kruimels)  wilt toevoegen, wissen of verplaatsen. Of als  je interessante punten met eventueel een foto wilt toevoegen aan die kruimels. Een demonstratiefilmpje vind je hier.
 • De drie puntjes openen het wandelingsmenu.

Voor gegenereerd kruimelsporen (van je huidige positie naar een opgezocht punt) is de optie ‘Wijzig’ vervangen door een refresh optie :  hermaak het spoor vanaf de plaats waar ik me nu bevind.

IMG_0021

Het wandelingsmenu

Het wandelingsmenu krijg je door een wandeling eventjes naar links te schuiven en de knop met de drie puntjes aan te tikken. Sommige van de opties in het wandelingsmenu – meer bepaald wissen en wijzigen – kon je ook al kiezen nadat je de wandeling naar links schoof.

IMG_0020

 • De achtergrond verversen : het kaartje op de achtergrond wordt opnieuw opgebouwd. Deze optie kan je gebruiken als je een nieuwe telefoon hebt met een groter (of kleiner) scherm dan je vorige. Je krijgt dan een nieuw kaartje op maat van je nieuwe telefoon. Ook als Apple zijn kaartmateriaal zou hebben aangepast, kan je deze optie uitvoeren om op deze manier de laatste kaartgegevens als achtergrond te krijgen.
 • Delen als GPX bestand. Maak een GPX bestand aan van de geselecteerde wandeling en deel dat bestand : via airdrop, via de bestandsapplicatie, via eMail etc… . De gegenereerde GPX bestanden kunnen vb. op een Garmin GPS apparaat worden gezet. Aldus gegenereerde GPX bestanden bevatten geen fotos!
 • Verstuur wandeling naar nabije toestellen : als je wandelingen deelt (instellingen), en iemand in je nabijheid heeft gevraagd om wandelingen van je te krijgen, kan je de gewenste wandeling via deze optie versturen. Dit alles is verder beschreven in in de pagina  ‘Wandelingen Delen met Nabije Toestellen‘. Wandelingen op deze manier verstuurd bevatten ook eventueel fotomateriaal.