Met TrackGuide GPX Editor kan je wandelingen importeren, aanpassen of bij elkaar klikken op jouw Mac. Deze wandelingen kan je dan exporteren als GPX bestand of naar TrackGuide voor iOS, zodat je je kan laten gidsen door je iPhone of je Apple Watch. Alles wat je met TrackGuide GPX Editor kan doen, kan ook met TrackGuide iOS. Maar een groot scherm werkt nu eenmaal overzichtelijker dan een telefoonscherm. Wandelen kan je niet met de macOS versie. Niet dat het niet zou kunnen, maar we dachten niet dat iemand met z’n geopende laptop door de stad zou willen trekken. In ruil kan je op de macOS versie met de pijltjestoetsen door je wandelingen navigeren – of een wandeling selecteren – zonder dat er een wandelscherm opfloept. Voor de rest zou iedereen die met de iOS versie gewerkt heeft zich onmiddellijk in de macOS vesie moeten thuisvoelen. En omgekeerd ook natuurlijk.
De eerste keer opstarten
Start je de eerste keer op, dan krijg je onderstaand scherm te zien :

Hier kan je enkele voorbeeldwandelingen selecteren. De wandelingen door Leuven, Rotterdam en Oostende bevatten toeristische informatie én foto’s. Wil je er enkele importeren, klik ze dan aan (de lijst schuift horizontaal) en klik op de ‘Sluit’ knop (de “enter” toets werkt ook. Via de escape toets sluit je dit scherm zonder wandelingen te importeren.). Klik je op ‘Ondersteuning, dan kom je hier uit (maar dat heb je waarschijnlijk net ondervonden.
Wandelingen Toevoegen

Wandelingen toevoegen doe je
- Door een GPX bestand in het hoofdvenster te slepen.
- Door een optie te kiezen uit het menu “Archief->Wandeling Toevoegen”. De betekenis van de verschillende opties vind je in de beschrijving van de iOS app.
- Door op het “Plusje” rechtsboven te klikken en een optie te kiezen uit het menu dat daar opent. De opties zijn de zelfde als die uit het “Wandeling Toevoegen” menu. Zij die TrackGuide iOS gebruikt hebben, voelen zich op die manier direct thuis.
- De toetsencombinatie ⌘K brengt je direct in het “Nieuwe wandelingen bij elkaar klikken” scherm.
Maar wij gaan ons hier concentreren op het bij elkaar klikken van wandelingen.
Een wandeling bij elkaar klikken
Alles met de hand
Kies je de optie “Zelf eentje samenstellen” (⌘K), dan krijg je dit scherm te zien (de kaart die je te zien krijgt kan natuurlijk verschillen – niet iedereen woont in België) :

Eerst en vooral geef je je wandeling een naam (1). Best is het de naam te laten beginnen met de locatie die je wilt bewandelen : als je later de zoekfunctie start om de kaart te positioneren op het beginpunt van de wandeling, wordt het eerste woord van die naam immers als zoekterm voorgesteld. En je wil dus Barcelona, niet Discovery.
Heb je de naam ingetikt, kan kan je zo beginnen zoomen, slepen en klikken tot je je stad in beeld hebt (Barcelona dus in bovenstaand voorbeeld). Maar je kan evengoed de zoekfunctie gebruiken (⌘F) :

“Barcelona” wordt gekopieerd van de naam van je wandeling. Catalonia Square hebben we zelf verzonnen (we herinnerden ons nog dat daar een metro station is, en dat het behoorlijk centraal ligt. Vandaar). Tik enter en de gevraagde lokatie wordt getoond :

En dan kan je beginnen klikken : een muisklik op elke afslag tot je wandeling klaar is. Vervolgens klik je “Bewaar” (of ⌘S) en je wandeling is bewaard. Om te annuleren klik je op “Annuleer” (of Escape).
Help, ik krijg kramp in m’n vingers
Je hoeft natuurlijk niet op elke afslag te klikken. Je kan TrackGuide GPX editor zelf tussenpunten laten berekenen. Hiertoe dient het toverstokje onderaan rechts :


Klik op het toverstokje en bingo : tussenpunten tussen het vorige punt het het punt waar je klikt worden vanaf nu automatisch berekend – met afslaginstructies! Wil je halverwege een park dwarsen? Even “tussenpunten berekenen” uitzetten (opnieuw op het toverstokje klikken). Ben je niet tevreden met wat volgens Apple de beste weg is? ⌘Z of “Wijzig->Herstel” of even op het “Undo” symbool onderaan links klikken.

Ik ken niets in Barcelona
Heb je je eerste routepunt aangeklikt – en nog geen tweede – dan verandert het standaard vergrootglas in eentje met een Atomiummetje in het midden :

Klik erop (of tik ⌘F) en je krijgt onderstaand scherm (inhoud hangt af van de locatie van het eerste punt. Ligt dat in Barcelona, dan ga je geen vrijheidsbeeld gesuggereerd krijgen, maar wel de Ramblas).

Klik de plaatsen waarlangs je wilt passeren (niet te veel of je hebt al snel 20 kilometer aan je been) en klik ‘Voeg POIs toe. Even wachten en… :

Mooi, maar nogal rechtlijnig niet? Om hier een echte wandeling van te maken kan je :
- Klik op de drie putjes onderaan links en kies “Aanvullen” uit het menu. Tussenpunten tussen alle geselecteerde bezienswaardigheden worden nu gegenereerd.
- Nadeel van deze werkwijze is dat er nogal eens overlappende trajecten worden gegenereerd. Je kan dus ook vb. het tweede punt selecteren en dan bovenaan rechts op de kaart de toverstokknop aanklikken. Genereert dit overlappende trajecten? Undo en tussenpunten toevoegen.

- Een tussenpunt voeg je toe door tussen twee punten op de lijn te klikken. Vervolgens kan je dat punt selecteren (klikken) en oppakken (opnieuw klikken en vasthouden. Het bolletje schiet dan naar boven) om het naar een andere locatie op de kaart te slepen. (naar een verkeersvrije straat of een parkje ofzo. Kwestie van drukke straten te vermijden.) En dan selecteer je het nieuwe punt, klik je op het toverstokje en heb je al een heel andere route.
En uiteindelijk krijg je zoiets :

Andere opties in het werkscherm

Onderaan het werkscherm heb je enkele controls. Van links naar rechts is de betekenis de volgende
- Met de drie puntjes open je een popup-met waarmee je de wandeling kan Opkuisen (Clean in het Engels) of Omkeren.
- Daarnaast de Undo knop (je kan evengoed ⌘Z) gebruiken
- Met de volgende knop kan je switchen tussen TrackPoint modus en POI modus.
- Gebruik TrackPoint modus om punten toe te voegen aan je wandeling
- Gebruik POI modus om interessante punten te bewerken. Het grote verschil met TrackPoint modus, is dat in POI modus geen punten worden toegevoegd als je ergens op de kaart klikt. Ook het genereren van tussenpunten is uitgezet in deze modus. En de sorteringsstreepjes in de tabel rechts zijn verborgen, zodat je de puntvolgorde niet kan wijzigen. De wisknop is eveneens verdwenen, maar wissen kan nog steeds door rechts op een punt te klikken. Voor de rest kan je alles wat je in POI modus kan doen ook in TrackPoint modus door rechts te klikken op een punt in de tabel.
- Over het toverstokje hebben we eerder reeds gehad. In POI-Modus is dat trouwens onbeschikbaar.
- En met de pijl Helemaal rechts kan je de tabel verbergen zodat je de landkaart schermvullend voor je hebt.
Door rechts te klikken (of Ctr-Click) op een van de punten in de tabel krijg je een actie menu (Hieronder de Engelse versie maar geloof ons : heb je een Nederlandstalige Mac, dan krijg je die in het Nederlands).

Je krijgt niet steeds alle opties te zien. Zijn er geen interessante punten gekoppeld aan een wandelpunt, dan krijg je ‘Wis Alle interessante punten’ niet te zien. De betekenis van de verschillende opties is de volgende (van boven naar onder) :
- Voeg afslaginstructies toe… : Dit wordt hier verder beschreven (weliswaar met de iPhone als platform).
- Wis alle interessante punten : Alle interessante punten gekoppeld aan dit wandelpunt worden gewist.
- Voeg interessant punt toe… : Om interessante punten toe te voegen met een naam, een omschrijving in meerdere talen, een locatie op de kaart en eventueel een foto.
- Wijzig interessante punten : Om de interessante punten gekoppeld aan dit wandelpunt aan te passen. Zijn er meerdere punten gekoppeld, dan kan er ook enkele van wissen.
- Wis het punt : Het wandelpunt met al zijn afslaginstructies en interessante punten wordt gewist.
Een interessant punt beheren
Klik je rechts op het wandelpunt getiteld ‘Sagrada Familia’ en kies je ‘Wijzig interessante punten uit het menu, dan krijg je volgend scherm :

Je wandeling delen met TrackGuide iOS
Eenvoudig! Klik op het wolkje onderaan rechts je wandeling in het hoofdscherm en ze wordt opgeladen in je iCloud databank. (opgelet, neemt ruimte in). Op je telefoon kan je ze dan binnenhalen door onder het plusje de optie “Importeer van iCloud Databases” te kiezen. En dan komt ze ook op je Watch terecht mocht je er eentje hebben. En dan kan je je Apple Watch gebruiken als gids. Even naar de AppStore dus!