Op weg (Nederlandstalig)

Hoe krijg ik gps-tracks op mijn Watch?

De apple watch krijgt zijn tracks doorgestuurd van de bijhorende iPone. Heb je reeds wandelingen op de telefoon app – en geen op je horloge – open dan de app op je telefoon én die op je watch, trek de tabel op je telefoon naar beneden en laat ze terug naar boven schieten. Hierdoor worden de wandelingen van je telefoon naar je horloge gestuurd.

Hoe krijg ik gps-tracks op mijn telefoon?

Vier manieren :

 1. (Vanaf versie 2.0.0 – ergens begin augustus 2017) Als je wilt kennismaken met TrackGuide, kan je best een kort wandelingetje in je buurt bij elkaar klikken in het programma :
  1. Klik op het plusje bovenaan rechts het scherm en kies ‘Met de hand – punt voor punt aanduiden op een kaart’ uit het menu.IMG_1292
  2. Vervolgens tik je afslag per afslag een wandeling bij elkaar op de kaart.
  3. Fout punt getikt? Selecteer het foute punt op de kaart en veeg het weg in de tabel onderaan.IMG_1293
 2. Surf via safari op jouw iPhone naar een site met GPX tracks. Tik een download link van een GPX track aan (een GPX bestand, geen ZIP bestand), en kies TrackGuide als de app om het bestand te openen. TCX bestanden kunnen ook worden geïmporteerd. KML niet.
 3. Mail een GPX (of TCX) bestand naar jezelf. Tik het bestand aan in mail, en kies TrackGuide als het programma om het bestand te openen.
 4. Plaats een GPX bestand op jouw iCould drive. Tik het ‘+’ symbool bovenaan rechts het startscherm van TrackGuide en kies ‘Een GPX/TCX bestand importeren’ uit het menu. Dit opent de iOS bestandsgrasduinener (of hoe heet dat ding) waar je het bestand kan selecteren.

Hoe krijg ik POI’s in mijn track?

De mogelijkheid om zelf interessante punten toe te voegen aan een wandeling is onderweg. In afwachting kan je ofwel

 1. Een gpx bestand downloaden met daarin – naast de track of routepunten, ook ‘waypoints’. Deze worden als POI’s binnengehaald en getoond. Let wel op dat die waypoints een naam hebben, anders krijg je nogal nutteloze notificaties op je horloge telkens je een POI nadert.
 2. Op routeyou vindt je soms ook gpxm bestanden. Die bestanden bevatten nuttige punten met een meertalige naam/omschrijving en soms een url van een foto. Naam, omschrijving en fotoURL worden in die gevallen overgenomen. Een voorbeeld van zulk een wandeling vind je hier. FotoURLs worden enkel op de telefoon getoond : de Watch heeft immers geen internetverbinding. In de nabije toekomst zal het wel mogelijk zijn om foto’s verkleind met het kruimelspoor (de trackpunten) naar je horloge door te sturen.

Hoe krijg ik trackpunten op de Watch?

Het geheugen van de AppleWatch is beperkt. En dus worden enkel wandelingen automatisch overgehaald, niet de individuele punten. Wil je een wandeling starten, dan moeten de punten natuurlijk worden overgehaald

 1. Kies de wandeling in de lijst met wandelingen
 2. Je krijgt een boodschap dat de punten nog niet zijn overgehaald. Tik ‘Synchroniseer’ aan.
 3. Zorg dat de app op je iPhone gestart is. De punten worden nu overgehaald, en “Synchroniseer” verandert in “Start”.
 4. Tik “Start”

Hoe helpt de Watch tijdens de wandeling?

IMG_1225

Jij bent het blauwe bolletje in het midden van het scherm. Je wandelt zuid-west (blauwe pijl) en je moet linksaf (groene pijl aan het blauwe bolletje) om het volgende punt – groene cirkel – te bereiken

BigBlueDot

Dit ben jij op de kaart. Blauw wijst je richting aan op de kaart (Noord). Groen is waar je naartoe moet (schuin links)

 • Bij elk trackpunt of bij elke richtingsverandering kijk je even op je horloge. Het horloge zoekt zijn positie op (kan enkele seconden duren), en het scherm wordt ververst. Zelfs al ken je de weg, kijk je best op je horloge. TrackGuide moet immers weten waar je geweest bent en hoe ver je gestapt hebt om te bepalen waar je vervolgens naar toe moet. TrackGuide op Apple Watch houdt immers geen permanente GPS fix aan. (waardoor je gerust de ganse dag kan wandelen zonder dat je batterij leeg raakt).
 • Het blauwe bolletje in het midden ben jij. De blauwe pijl wijst de richting in waarin je wandelt op de kaart. Die richting wordt berekend aan de hand van je huidige en je vorige positie. Vandaar dat je best bij elke richtingsverandering op je horloge kijkt.
 • Het groene pijltje aan het blauwe bolletje toont de richting die je moet nemen in de echte wereld. Hiervoor moet je wel je horloge voor jou houden, met de onderkant evenwijdig aan je lichaam. Wandel je in de juiste richting, dan wijst dat pijltje steeds naar boven – rechtdoor. Heb je net een trackpunt bereikt, dan wijst dat pijltje naar het volgende punt : links is links, rechts is rechts, naar boven is rechtdoor en naar beneden is…, jawel, rechtsomkeer. Dus geen we-gaan-naar-het-zuiden-dus-links-is-rechts hersengymnastiek.
 • Het groene bolletje stelt het volgende punt voor.
 • De paarse bolletjes de de punten die daarna komen.
 • Bij slechte GPS ontvangst is het blauwe bolletje rood ingekleurd.
 • Het nummer in het blauwe bolletje is het volgnummer van het volgende punt.
 • Rode bolletjes ben je reeds gepasseerd. Normaal gezien wordt er slechts één rood bolletje getoond, behalve op het einde van de wandeling. Dan zijn er enkel nog rode bolletjes die kunnen worden getoond wegens geen volgende punten meer.
 • Doordat je horloge geen ingebouwd kompas heeft, moet je bewegen  opdat Trackguide je kijkrichting/wandelrichting kan bepalen (we gaan ervan uit dat je vooruit wandelt). Dit maakt het starten van een wandeling wat lastiger : pas als je beweegt kan de watch je corrigeren (vandaar dat je best de telefoon gebruikt om je in de juiste richting te sturen).
 • Wil je naar een ander punt dan je horloge je voorstelt? Je kan het volgende punt verder of terugdraaien via het draaiwieltje van je horloge.

Wandelen met de iPhone

Je kan een wandeling ook uitvoeren met de telefoon. Tik op de wandeling die je wil doen in de lijst met wandelingen.

IMG_1218

Tik op start als je de wandeling wil starten. Het principe van het blauwe bolletje, het groene bolletje en de paarse en rode bolletjes is gelijk aan de horloge. Verschillend is dat

 • De telefoon heeft een permanente GPS fix, en dus wordt je positie permanent bijgewerkt. De watch heeft dat pas vanaf watchOS 4 (heel erg aanbevolen voor TrackGuide trouwens).
 • Het verversen van kaarten gaat heel vloeiend op de telefoon. Op het horloge is het wat schokkender. Waar op de telefoon je eigen positie vloeiend over de kaart evolueert, gebeurt dat op de telefoon in schokjes.
 • De telefoon heeft een kompas, dus wordt de kaart constant gedraaid opdat wat je voor je ziet in de echte wereld, bovenaan de kaart wordt afgebeeld. Op de watch is het noorden steeds bovenaan.
 • De schuifregelaar geeft aan hoe ver je gevorderd bent op jouw wandeling.
 • Je kan die schuifregelaar verschuiven om het volgende punt (het groene bolletje) in te stellen. (als je een stuk wil afsnijden of ergens in de tweede helft van een wandeling wilt starten bij voorbeeld). Het gekozen punt wordt naar je horloge gestuurd zodat daar het zelfde bolletje groen wordt. Als je op start tikt, wordt het het dichtstbijzijnde punt van de wandeling als volgend punt geselecteerd. Met de schuifregelaar kan je dat bijstellen mocht je elders willen starten.
 • Om één punt op of neer te gaan, kan je op de cijfers links en rechts van de schuifregelaar tikken op de telefoon. Op je watch kan je aan het wieltje draaien.

Meer info?

In het Engels hier.