Op weg (Nederlandstalig)

Een demo wandeling – goed 7 kilometer langs street-art in Oostende met vertrek en aankomst aan het station, kompleet met een woordje uitleg en foto’s van een twintigtal werken – kan je hier downloaden. Normaal worden slechts de eerste 25 punten naar je Watch verstuurd (of je zou de Pro versie moeten kopen in de app). Maar vanaf 3.8.1 (eind juni 2018) geldt voor deze wandeling (en enkel voor deze) een uitzondering. De gemakkelijkste manier om deze wandeling op je telefoon te krijgen is door bovenstaande link aan te klikken in de browser van je telefoon.

 

Hoe krijg ik gps-tracks op mijn Watch?

De apple watch krijgt zijn tracks doorgestuurd van de bijhorende iPone. Heb je reeds wandelingen op de telefoon app – en geen op je horloge – open dan de app op je telefoon én die op je watch, trek de tabel op je telefoon naar beneden en laat ze terug naar boven schieten. Hierdoor worden de wandelingen van je telefoon naar je horloge gestuurd.

Hoe krijg ik gps-tracks op mijn telefoon?

Vier manieren :

 1. (Vanaf versie 2.0.0 – ergens begin augustus 2017) Als je wilt kennismaken met TrackGuide, kan je best een kort wandelingetje in je buurt bij elkaar klikken in het programma :
  • Klik op het plusje bovenaan rechts het scherm en kies ‘Met de hand – punt voor punt aanduiden op een kaart’ uit het menu.IMG_1292
  • Vervolgens tik je afslag per afslag een wandeling bij elkaar op de kaart.
  • Fout punt getikt? Selecteer het foute punt op de kaart en veeg het weg in de tabel onderaan.IMG_1293
 1. Surf via safari op jouw iPhone naar een site met GPX tracks. Tik een download link van een GPX track aan (een GPX bestand, geen ZIP bestand), en kies TrackGuide als de app om het bestand te openen. TCX bestanden kunnen ook worden geïmporteerd. KML niet.
 2. Mail een GPX (of TCX) bestand naar jezelf. Tik het bestand aan in mail, en kies TrackGuide als het programma om het bestand te openen.
 3. Plaats een GPX bestand op jouw iCould drive. Tik het ‘+’ symbool bovenaan rechts het startscherm van TrackGuide en kies ‘Een GPX/TCX bestand importeren’ uit het menu. Dit opent de iOS bestandsgrasduinener (of hoe heet dat ding) waar je het bestand kan selecteren.
 4. Of verstuur wandeling van het ene iOS apparaat naar het andere.

Filmpje : wandelingen doorsturen

Vanaf versie 4.0 ondersteunt TrackGuide de iPad. iPads synchroniseren niet met de Apple Watch, maar voor de rest doet de iPad versie alles wat de telefoon doet. Vooral wandelingen bij elkaar klikken gaat een stuk vlotter op het grote iPad scherm. Hoe krijg je die wandelingen dan op de telefoon? Onderstaand filmpje toont hoe (weliswaar van telefoon naar iPad, maar de omgekeerde weg werkt volkomen gelijk)

 • Eerst moet je op het toestel waarop de wandelingen die je wilt delen staan even op het tandwieltje bovenaan links klikken en de schuifregelaar ‘Delen’ aanzetten.
 • Vanaf hier pikt het filmpje in (delen stond dus al aan op de telefoon). Zet even hd aan als je kijkt, anders is alles onleesbaar vaag.
 • Tik op het toestel waarop je wandelingen wilt toevoegen op het plusje bovenaan links en kies ‘Ontvang wandeling van nabije toestellen’
 • Je krijgt een lijst van alle iOS toestellen in je buurt die ‘Delen’ hebben aangezet. Kies het toestel waarop de wandeling die je wilt ontvangen staat.
 • Op dat toestel zal gevraagd worden of je een verbinding wilt aanvaarden met het vragend toestel. Klik op ‘Aanvaard’.
 • Op het eerste toestel zie je nu hoe de verbinding tot stand wordt gebracht. Staat er ‘Verbonden’ naast het gekozen toestel, dan kan je de lijst met andere toestellen sluiten.
 • En dan moet op het verzendende toestel de wandeling die je wilt verzenden even naar links schuiven en het item menu (de drie puntjes) openen. Hierin kies je “Verstuur wandeling naar nabije toestellen”.
 • Je krijgt wat feedback, en is alles verzonden, ontvangen en geïnterpreteerd, zal je nog gevraagd worden of je wandeling X afkomstig van toestel Y wilt toevoegen aan je bibliotheek.
 • Een filmpje ter verduidelijking :

Al bij al een hele hap, maar we wilden absoluut vermijden dat iemand je wandelingen komt afladen zonder dat je toestemming hebt gegeven, of dat iemand wandelingen waarom je niet gevraagd hebt op je toestel kan plaatsen.

Hoe krijg ik POI’s in mijn track?

Je kan het editeerscherm in POI modus zetten. Als je dan op een punt in de tabel tikt, dan

 1. …bestaat er nog geen POI voor dat punt, dan wordt er eentje aangemaak en kom je in het scherm waarin je de naam en de omschrijving van dat interessante punt kan bewerken. Tik daar op een van de wereldbolletjes om die naam of omschrijving in meerdere talen in te geven. Tik op ‘Coordinaten en Fotos’ om de coordinaten aan te passen (een interessant punt ligt niet steeds pal op het routepunt) en eventueel een foto toe te voegen. Coordinaten pas je aan door het pinnetje te verplaatsen.
 2. …bestaat er al wel een POI voor dat punt, dan kom je rechtstreeks in het POI scherm waar je dan de omschrijving, coordinaten of foto kan aanpassen.
 3. En je kan – in POI modus – de rij in de tabel naar links verschuiven om een POI te wissen (rode optie) of om een tweede POI aan een punt toe te voegen (groene optie).

Of je kan ook

 1. Een gpx bestand downloaden met daarin – naast de track of routepunten, ook ‘waypoints’. Deze worden als POI’s binnengehaald en getoond. Let wel op dat die waypoints een naam hebben, anders krijg je nogal nutteloze notificaties op je horloge telkens je een POI nadert.
 2. Op routeyou vindt je soms ook gpxm bestanden. Die bestanden bevatten nuttige punten met een meertalige naam/omschrijving en soms een url van een foto. Naam, omschrijving en fotoURL worden in die gevallen overgenomen. Een voorbeeld van zulk een wandeling vind je hier. FotoURLs worden enkel op de telefoon getoond : de Watch heeft immers geen internetverbinding. In de nabije toekomst zal het wel mogelijk zijn om foto’s verkleind met het kruimelspoor (de trackpunten) naar je horloge door te sturen. (Dit gebeurt momenteel reeds als je wandeling niet meer dan 2 a 3 fotos bevat. Wandelingen met meer fotos worden zonder fotos doorgestuurd. Dat is omwille een volumebeperking van watchOS)

Hoe krijg ik trackpunten op de Watch?

Het geheugen van de AppleWatch is beperkt. En dus worden enkel wandelingen automatisch overgehaald, niet de individuele punten. Wil je een wandeling starten, dan moeten de punten natuurlijk worden overgehaald

 1. Kies de wandeling in de lijst met wandelingen
 2. Je krijgt een boodschap dat de punten nog niet zijn overgehaald. Tik ‘Synchroniseer’ aan.
 3. Zorg dat de app op je iPhone gestart is. De punten worden nu overgehaald, en “Synchroniseer” verandert in “Start”.
 4. Tik “Start”

Interessante punten worden mee overgehaald. Bij wandelingen met slechts enkele foto’s, worden die foto’s meegestuurd. Bevat ze te veel foto’s (bij watchOS 4 op een serie 2 watch ligt de limiet op 3 a 4 foto’s), dan worden enkel de punten en de bijhorende tekst doorgestuurd.  Dat is een limiet van watchOS die kan veranderen bij nieuwe OS versies.

Hoe helpt de Watch tijdens de wandeling?

IMG_1225

Jij bent het blauwe bolletje in het midden van het scherm. Je wandelt zuid-west (blauwe pijl) en je moet linksaf (groene pijl aan het blauwe bolletje) om het volgende punt – groene cirkel – te bereiken

BigBlueDot

Dit ben jij op de kaart. Blauw wijst je richting aan op de kaart (Noord). Groen is waar je naartoe moet (schuin links)

 • Het blauwe bolletje in het midden van de kaart ben jij. De blauwe pijl wijst de richting in waarin je wandelt op de kaart. Die richting wordt berekend aan de hand van je huidige en je vorige positie. Vandaar dat je best bij elke richtingsverandering op je horloge kijkt.
 • Het groene pijltje aan het blauwe bolletje toont de richting die je moet nemen in de echte wereld. Hiervoor moet je wel je horloge voor jou houden, met de onderkant evenwijdig aan je lichaam. Wandel je in de juiste richting, dan wijst dat pijltje steeds naar boven – rechtdoor. Heb je net een trackpunt bereikt, dan wijst dat pijltje naar het volgende punt : links is links, rechts is rechts, naar boven is rechtdoor en naar beneden is…, jawel, rechtsomkeer. Dus geen we-gaan-naar-het-zuiden-dus-links-is-rechts hersengymnastiek.
 • Het groene bolletje stelt het volgende punt voor.
 • De paarse bolletjes de de punten die daarna komen.
 • Bij slechte GPS ontvangst is het blauwe bolletje rood ingekleurd.
 • Het nummer in het blauwe bolletje is het volgnummer van het volgende punt.
 • Rode bolletjes ben je reeds gepasseerd. Normaal gezien wordt er slechts één rood bolletje getoond, behalve op het einde van de wandeling. Dan zijn er enkel nog rode bolletjes die kunnen worden getoond wegens geen volgende punten meer.
 • Doordat je horloge geen ingebouwd kompas heeft, moet je bewegen  opdat Trackguide je kijkrichting/wandelrichting kan bepalen (we gaan ervan uit dat je vooruit wandelt). Dit maakt het starten van een wandeling wat lastiger : pas als je beweegt kan de watch je corrigeren (vandaar dat je best de telefoon gebruikt om je in de juiste richting te sturen).
 • Wil je naar een ander punt dan je horloge je voorstelt? Je kan het volgende punt verder of terugdraaien via het draaiwieltje van je horloge.
 • Sinds watchOS 4 – en als je trackGuide hiervoor de toestemming geeft – houdt trackGuide continue je positie bij. Van zodra je pols opheft, zie je je huidige positie, je richting op de kaart én de richting die je moet inslaan.

Wandelen met de iPhone

Je kan een wandeling ook uitvoeren met de telefoon. Tik op de wandeling die je wil doen in de lijst met wandelingen.

IMG_1218

Tik op start als je de wandeling wil starten. Het principe van het blauwe bolletje, het groene bolletje en de paarse en rode bolletjes is gelijk aan de horloge. Verschillend is dat

 • De telefoon heeft een permanente GPS fix, en dus wordt je positie permanent bijgewerkt. De watch heeft dat pas vanaf watchOS 4 (heel erg aanbevolen voor TrackGuide trouwens).
 • Het verversen van kaarten gaat heel vloeiend op de telefoon. Op het horloge is het wat schokkender. Waar op de telefoon je eigen positie vloeiend over de kaart evolueert, gebeurt dat op de telefoon in schokjes.
 • De telefoon heeft een kompas, dus wordt de kaart constant gedraaid opdat wat je voor je ziet in de echte wereld, bovenaan de kaart wordt afgebeeld. Op de watch is het noorden steeds bovenaan.
 • De schuifregelaar geeft aan hoe ver je gevorderd bent op jouw wandeling.
 • Je kan die schuifregelaar verschuiven om het volgende punt (het groene bolletje) in te stellen. (als je een stuk wil afsnijden of ergens in de tweede helft van een wandeling wilt starten bij voorbeeld). Het gekozen punt wordt naar je horloge gestuurd zodat daar het zelfde bolletje groen wordt. Als je op start tikt, wordt het het dichtstbijzijnde punt van de wandeling als volgend punt geselecteerd. Met de schuifregelaar kan je dat bijstellen mocht je elders willen starten.
 • Om één punt op of neer te gaan, kan je op de cijfers links en rechts van de schuifregelaar tikken op de telefoon. Op je watch kan je aan het wieltje draaien.

Meer info?

In het Engels hier.