Op weg (Nederlandstalig)

Sommige schermafdrukken en filmpjes komen uit de Engelstalige versie. De Nederlandstalige versie van TrackGuide bevat wel degelijk Nederlandstalige schermen.

De eerste keer opstarten

Start je TrackGuide op met een lege bibliotheek (zonder wandelingen), dan krijg je volgend hulpscherm :

legeBibNL

Hier kan je eventueel enkele voorbeeldwandelingen selecteren om te kopiëren naar je eigen bibliotheek. Gewoon tikken op de wandelingen die je wil importeren (er komt dan een groen vinkje over – nog eens tikken en het gaat terug weg). De titel van de knop onderaan rechts verandert dan van “Sluit (Niks importeren)” naar “Importeer 1”, “Importeer 2” … . Als je dan op “Importeer x” tikt, worden de aangevinkte wandelingen naar je eigen bibliotheek gekopieerd. Dit kopiëren kan een tijdje duren, vooral dan voor wandelingen met veel foto’s.

Wil je de voorbeeldwandelingen niet importeren en liever onmiddellijk met je eigen wandelingen starten, dan selecteer je niets, en tik je op “Sluit (Niks importeren)”.

Wil je dit scherm nooit meer zien, dan schuif je de optie ‘Niet meer tonen’ naar rechts alvorens dit scherm te sluiten.

De knop “Ondersteuning” brengt je hier. Maar dit heb je waarschijnlijk zelf al ontdekt.

Het plusje rechtsboven

Als wij TrackGuide opstarten , krijgen we een mooie lijst met wandelingen te zien. Helaas, voor wie TrackGuide pas voor het eerst heeft geïnstalleerd, is deze lijst leeg. (Je kan weliswaar voorbeeldwandelingen importeren, maar wat heb je aan een wandeling in Lissabon als je naar Rome vertrekt). Het plusje rechtsboven is waar je moet tikken om wandelingen toe te voegen. Dan krijg je onderstaande opties :

IMG_0153

  • Een gpx/tcx bestand importeren : dit opent de bestandsbrowser. Selecteer hier een gpx-bestand dat je op je iCloud drive of op je DropBox of Microsoft drive of… geplaatst hebt en bingo! Even wachten en de eerste wandeling staat klaar.
  • Punt voor punt aanduiden op een kaart : tik een wandeling bij elkaar op je telefoon. Dit proces wordt hier beschreven. Is dit je eerste kennismaking met TrackGuide? Begin dan met een wandeling rond het blokje van enkele honderden meters bij elkaar te tikken – niet meer dan 25 punten -,  zet ze over op je horloge, sta op en ga wandelen!
  • Genereer route naar bestemming : je staat aan het Centraal Station, en je wilt naar Hotel Huppeldepup. Dan kan je deze optie gebruiken om even een kruimelspoor van waar je bent naar waar je wil zijn aan te maken. Deze optie wordt hier verder beschreven.
  • Importeer van iCloud databases. Deze optie laat je toe demonstratiewandelingen of je eigen naar iCloud gekopieerde wandelingen binnen te halen in je eigen bibliotheek (klikken voor instructies). De demonstratiewandelingen zijn de wandelingen die je kon binnenhalen toen je het programma voor de eerste keer opstartte. Hoe je je eigen wandelingen naar iCloud kan sturen en vervolgens kan synchroniseren over je verschillende iOS toestellen, lees je hier.
  • Ontvang wandeling van nabije toestellen : om een wandeling door de lucht te krijgen van je buurman. Die moet dan wel in de opties aangegeven hebben dat hij zijn wandelingen wil delen. Dit proces is hier verder beschreven.
  • Neem je wandeling op : maak een kruimelspoor aan terwijl je wandelt. Onderweg kan je foto’s nemen en commentaar toevoegen. Meer info hier.
  • En heb je dit menu per ongeluk geopend, kan kan je ‘Sluit die menu’ aantikken om het menu te sluiten. Gewoon buiten het menu op het scherm tikken heeft het zelfde resultaat.

Telkens je een wandeling toevoegt, komt die ook op je Apple Watch terecht (mocht je er een hebben). Is dat niet het geval, dan open je de app op je Watch en start je vervolgens  TrackGuide op je telefoon. Het verzenden naar de Watch kan geforceerd worden door de lijst met wandelingen naar beneden te trekken en vervolgens terug te laten schieten. De app moet dan wel gestart zijn op je Watch.

Hoofdscherm

Hieronder zie je het hoofdscherm van TrackGuide zoals het er uitziet als je al een aantal wandelingen in de app geladen of aangemaakt hebt. Voor elke wandeling zie je

hoofdscherm_nl

  • Een achtergrondkaartje met daarop de wandeling uitgetekend.
  • De naam van de wandeling (vb. Citadel Lille)
  • Hoe ver je van de start van de wandeling verwijderd bent (=> 121.26 Km)
  • De totale afstand van de wandeling (De wandeling rond de Citadel van Lille is 5.29 km lang)
  • Is de wandeling verrijkt met foto’s, dan krijg je links een kleine versie van de eerste foto te zien.
  • Als er algemene wandelingsinformatie beschikbaar is, dan staat bovenaan rechts een kleine “i”. Als je die aantikt, kan je de die informatie lezen. Nog eens tikken en die info wordt gesloten.
  • Als je de PRO versie hebt aangeschaft (een luttele 3 euro), en je heb voor iCloud synchronisatie gekozen (kan worden aan- en uitgezet in het voorkeurscherm), dan krijg je rechts onderaan de cloudStatus van de wandeling te zien. Dit is beschreven in de pagina “Synchroniseren via de Cloud“.

Even verder deze pagina wordt beschreven hoe je zelf wandelingen in dit scherm kan zetten.

Wat je kan doen met een wandeling

Als je een wandeling aantikt, kom je in het wandelscherm terecht. Dit scherm gidst je op je wandeling. Meer info vind je hier.

Als je een wandeling even naar links trekt op je telefoon, krijg je enkele opties te zien :

IMG_0019

Voor gewone wandelingen (kruimelspoor) krijg je als opties

  • Wis : behoeft geen uitleg. Na bevestiging is de wandeling van je toestel gewist.
  • Wijzig : als je punten (kruimels)  wilt toevoegen, wissen of verplaatsen. Of als  je interessante punten met eventueel een foto wilt toevoegen aan die kruimels. Een demonstratiefilmpje vind je hier.
  • De drie puntjes openen het wandelingsmenu.

Voor gegenereerde kruimelsporen (van je huidige positie naar een opgezocht punt) is de optie ‘Wijzig’ vervangen door een refresh optie :  hermaak het spoor vanaf de plaats waar ik me nu bevind.

IMG_0021

Het wandelingsmenu

Het wandelingsmenu krijg je door een wandeling eventjes naar links te schuiven en de knop met de drie puntjes aan te tikken. Sommige van de opties in het wandelingsmenu – meer bepaald wissen en wijzigen – kon je ook al kiezen nadat je de wandeling naar links schoof.

IMG_0020

  • De achtergrond verversen : het kaartje op de achtergrond wordt opnieuw opgebouwd. Deze optie kan je gebruiken als je een nieuwe telefoon hebt met een groter (of kleiner) scherm dan je vorige. Je krijgt dan een nieuw kaartje op maat van je nieuwe telefoon. Ook als Apple zijn kaartmateriaal zou hebben aangepast, kan je deze optie uitvoeren om op deze manier de laatste kaartgegevens als achtergrond te krijgen.
  • Delen als GPX bestand. Maak een GPX bestand aan van de geselecteerde wandeling en deel dat bestand : via airdrop, via de bestandsapplicatie, via eMail etc… . De gegenereerde GPX bestanden kunnen vb. op een Garmin GPS apparaat worden gezet. Aldus gegenereerde GPX bestanden bevatten geen foto’s!
  • Verstuur wandeling naar nabije toestellen : als je wandelingen deelt (instellingen), en iemand in je nabijheid heeft gevraagd om wandelingen van je te krijgen, kan je de gewenste wandeling via deze optie versturen. Dit alles is verder beschreven in de pagina  ‘Wandelingen Delen met Nabije Toestellen‘. Wandelingen op deze manier verstuurd bevatten ook eventueel fotomateriaal.

Instellingen

Bovenaan links dit scherm staat een tandwieltje. Als je dit aantikt, kan je enkele instellingen die de werking van het programma beïnvloeden aanpassen.

IMG_0848

IMG_0849

Een wandeling bestaat uit een heel aantal punten waar je langs moet – denk aan het kruimelspoor van Klein Duimpje. Elke kruimeltje is een punt. Tijdens het wandelen vergelijkt de app je positie volgens de GPS met de positie van het volgende kruimeltje. Zijn die gelijk, dan heb je het kruimeltje bereikt en moet je verder naar het volgende. Of zo zou het toch moeten zijn. In werkelijkheid heeft GPS een afwijking die – tussen hoge gebouwen – al snel een tiental meter kan bedragen. Bovendien zijn de meeste GPS-Tracks die je op internet vindt opgenomen met een GPS ontvanger. Waardoor de kruimeltjes al eens enkele meter uit het spoor kunnen liggen. In dit scherm kan je aangeven vanaf wanneer en kruimel als ‘bereikt’ mag worden beschouwd :

  • Afstand tot punt <= … m : ben je volgens je GPS op minder dan … meter van het volgende kruimeltje verwijderd, dan nemen we aan dat je er bent. De 12 meter die wordt voorgesteld komt overeen met de breedte van een tweebaansweg met parkeerplaatsen aan elke kant
  • + Deel GPS Foutenmarge : Bij elke GPS-meting levert de GPS hardware van je telefoon alvast een foutenmarge mee : je bent ergens in een cirkel van x meter rond het gegeven punt. Een deel – typisch  de helft – van die foutenmarge kan bij de eerder besproken afstand worden bijgeteld. Als je je positie plus foutenmarge voorstelt als een cirkel op de kaart, waarbij jij in het middelpunt van de cirkel staat en de straal gelijk is aan de foutenmarge, dan wordt een kruimel als ‘bereikt’ beschouwd als de buitenrand van die cirkel op 12 meter (de vorige instelling) van die kruimel komt.
  • Maar niet meer dan … meter : De foutenmarge kan soms erg groot zijn – zeker tussen gebouwen. Met een foutenmarge van pakweg 500 meter zouden we zowat elk kruimeltje als bereikt kunnen beschouwen. Vandaar deze limiet : verder dan 24 meter mag het niet worden. Bij slechte GPS ontvangst willen we die waarde al eens verhogen naar 36.

En  verder kan je nog instellen of

  • Je afstanden in meters/kilometers wil zien, of in yards/miles.
  • Je wandelingen wil delen met andere trackguide in je buurt. Als je deze instelling aan zet, kunnen andere apparaten met TrackGuide je eigen telefoon ‘zien’ en vragen of je hen een wandeling wilt doorsturen. Dit proces wordt op deze pagina besproken.
  • Je standaard of uitgebreide GPX bestanden wilt exporteren. Gebruik steeds standaard behalve indien je exportbestand voor andere TrackGuide gebruikers bestemd is. De uitgebreide versie bevat ook foto’s en meertalige omschrijvingen. Toestellen van pakweg Garmin negeren die extra info of tonen alle talen tegelijk.
  • Je wandelingen wilt bewaren en synchroniseren in de wolken. Dat proces wordt hier verder beschreven.

Klik je op het luidsprekertje, dan kan je nog aangeven of je instructies of POI info wil oren tijdens het navigeren, en of het je horloge of je telefoon is die die instructies moet uitspreken. Let op : als deze instelling aanpast, moet de app op je horloge wel actief zijn of je horloge gaat niet weten of ze moet spreken of zwijgen.

Momenteel worden er enkel namen van interessante punten of afslaginstructies uitgesproken die aanwezig zijn in de wandeling op het moment dat je aan het betreffende punt bereikt. Meer mogelijkheden volgen later!

Datagebruik?

TrackGuide gebruikt Apple Maps – en die haalt zijn kaartmateriaal wanneer nodig van het internet. Je kan dit beperken door voor je vertrek via WiFi de omgeving waar je gaat wandelen eens te doorlopen in Apple Maps (of in TrackGuide) zodat ze op jouw telefoon gecached worden.

Dit werkt niet voor het kaartenmateriaal op je Watch – zonder dataverbinding krijg je daar al snel een rooster te zien in plaats van kaarten. In België/Nederland heb je hiervoor dus de dataverbinding van je telefoon nodig. Of het ook werkt zonder telefoon maar met een Watch met datachip hebben we nog niet kunnen uittesten : die horloges zijn hier immers nog niet te krijg.

Het genereren van een route naar een bestemming kan enkel als je over een dataverbinding beschikt. Blijkbaar gebeurt dit op de servers van Apple.

Meer info?

In het Engels hier.